10 eenvoudige manieren om gepersonaliseerde klantenservice te leveren

10 eenvoudige manieren om gepersonaliseerde klantenservice te leveren

Het creëren van een gepersonaliseerde klantervaring is een van de beste manieren om klantentrouw te bevorderen. In een tijdperk waarin consumenten meer keuzes hebben dan ooit tevoren, is het belangrijk manieren te vinden om je te onderscheiden van de massa. En hoe kun je dat beter doen dan door je klanten een speciaal gevoel te geven? Hier zijn 10 effectieve manieren om precies dat te doen.

Wat betekent ‘gepersonaliseerde’ klantenservice?

Bij gepersonaliseerde klantenservice gaat het erom dat de klant zich gewaardeerd voelt door hem geïndividualiseerde aandacht te geven. Het gaat erom een relatie met de klant te creëren, in plaats van hem gewoon als een ’transactie’ te behandelen. Door je klanten te laten zien dat je hun behoeften en voorkeuren begrijpt, kun je duurzame relaties opbouwen die nog lang in de toekomst renderen. Hier lees je hoe je dat doet!

#1 – Leer je klanten bij naam kennen

Een van de eenvoudigste manieren om gepersonaliseerde klantenservice te leveren is je klanten bij naam te leren kennen. Als je klanten het gevoel hebben dat je op een persoonlijk niveau met hen bezig bent, zijn ze veel meer geneigd om zaken met je te blijven doen.

In dit opzicht kan CRM-software van onschatbare waarde zijn. Dit acroniem staat voor ‘customer relationship management‘ en helpt je gemakkelijk interacties met klanten uit het verleden, vragen, klachten, complimenten, aankopen, voorkeuren, enz. bij te houden.

#2 – Neem de tijd om de behoeften van klanten te begrijpen

Als je echt begrijpt wat je klanten zoeken, kun je je producten en diensten daarop afstemmen. Door je klanten een USP of ‘unique sales proposition’ te bieden, zullen ze eerder bij jou kopen dan bij een concurrent. Maar je kunt dit alleen doen door je diensten en/of producten specifiek af te stemmen op de behoeften van je klanten, en ervoor te zorgen dat je hen de beste waarde en service biedt die er is. En dat kan alleen als je je klanten (en je concurrenten) goed kent.

#3 – Houd klanten op de hoogte van speciale aanbiedingen en promoties

Klanten waarderen het om op de hoogte te zijn van aanbiedingen en kortingen, dus zorg ervoor dat je hen vertelt wat er gaande is in je bedrijf.

  • Gebruik hun aankoopgeschiedenis om ervoor te zorgen dat je ze alleen relevante inhoud en promoties stuurt.
  • Stuur regelmatig gepersonaliseerde e-mails, nieuwsbrieven en andere nuttige informatie.
  • Houd ze op de hoogte van promoties, kortingen en speciale aanbiedingen.
  • Zet de winnaars van wedstrijden die je hebt gehouden in het zonnetje – gelukkige, lachende klanten trekken meer klanten aan!

#4 – Bied omnichannelservice

Niet al je klanten zullen via hetzelfde kanaal met je in contact treden. Sommigen geven misschien de voorkeur aan live chat, anderen vinden sociale media of een instant messaging app beter. Sommigen nemen misschien liever per e-mail of telefoon contact met je op. Je merk moet al deze meerdere touchpoints bestrijken en tegemoetkomen.

Gerelateerde content: Wat zijn customer touchpoints, en waarom zijn ze belangrijk?

De ervaring van je klant wordt verbeterd door hem meer contactmogelijkheden te geven, en de interactie met jou zo soepel, probleemloos en aangenaam mogelijk te maken. Realtime interactie via live chat, scherm delen, video chat en co-browsing zal door veel van de moderne online klanten zeer gewaardeerd worden.

#5 – Kies voor een conversationele benadering

Effectief praten met klanten is een kunst waar succesvolle merken in uitblinken! Vergeet niet dat klanten als mensen behandeld willen worden. Je supportteam moet met respect, beleefdheid en empathie met klanten omgaan. Een vriendelijke en gastvrije gespreksaanpak zal sterk bijdragen aan de gepersonaliseerde menselijke benadering die je klantenservice te allen tijde moet onderbouwen.

#6 – Bied proactieve klantenondersteuning

Met proactieve klantenservice bedoelen we stappen ondernemen om problemen van klanten op te lossen voordat ze zich daadwerkelijk voordoen! Dit kun je het beste doen door ruim van tevoren op potentiële problemen te anticiperen of ze te signaleren. Maak altijd gebruik van ervaringen uit het verleden om te anticiperen op de behoeften van klanten en fouten uit het verleden te vermijden.

Gerelateerde content: Een webwinkel runnen? Vermijd deze 8 veelgemaakte klantenservice fouten

#7 – Maak content die is ontworpen voor verschillende klantsegmenten

Zorg ervoor dat er voor elk wat wils is op je website. Klanten moeten het gevoel hebben dat de pagina waarmee ze in contact komen met hen is ontworpen. Ze moeten gepersonaliseerde en relevante inhoud te zien krijgen door geografische en demografische klantgegevens te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je CTA’s, FAQ’s en how-to’s relevant en effectief zijn.

#8 – Ontvang feedback van klanten – en voer die uit

De verfijnde klanten van vandaag zijn zich volledig bewust van hun macht, en ze verwachten dat merken aandacht besteden aan wat ze zeggen. Feedback van klanten is cruciaal om merken te helpen hun producten, diensten en strategieën te verbeteren, zodat het merk op één lijn blijft met zijn klanten. Het uitvoeren van suggesties van klanten zal er ook voor zorgen dat klanten zich gewaardeerd en gewaardeerd voelen. Bevestig de feedback van klanten altijd met een persoonlijk antwoord, en vertel hen wat je van plan bent eraan te doen.

#9 – Beloon trouwe klanten en VIP’s

Beloon je trouwe klanten en laat ze weten dat je ze waardeert. Bied hen verwijzingsbonussen aan voor het aanbrengen van nieuwe klanten. Ontwerp VIP-content op je website waardoor trouwe klanten in aanmerking komen voor exclusieve aanbiedingen en ze vroegtijdig toegang krijgen tot nieuwe producten, speciale promoties en verkopen. Zorg er ook voor dat je ze toegang geeft tot speciale evenementen en andere online communities.

#10 – Stel je agents in staat om een stapje extra te doen

Zorg ervoor dat je medewerkers van de klantenservice de bevoegdheid hebben om initiatief te nemen als het nodig is om een klant vast te houden. Ze moeten speciale aanbiedingen kunnen doen, kortingen kunnen geven en vervangingen of terugbetalingen kunnen aanbieden zonder vervelende vertragingen doordat ze de zaak moeten doorverwijzen naar een supervisor of manager.

Je klanten zijn mensen. Door op een persoonlijk niveau met hen in gesprek te gaan, versterk je hun loyaliteit aan jou en je merk. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Geef ons een gil en we helpen je graag.