10 tips om new business te genereren

Klanten binnenhalen is zeer moeilijk, of je nou net begint met je eigen bedrijf of als je al een tijdje in de business zit. Het verwerven van nieuwe leads is in feite voor elk bedrijf de moeilijkste uitdaging. Dus hoe kun je nieuwe leads genereren en nieuwe klanten winnen?

Er zijn veel manieren om new business binnen te halen, maar je moet bereid zijn om er hard voor te werken en op stap te gaan om veel nieuwe mensen te ontmoeten terwijl je geld en tijd in je eigen marketing investeert. Verwacht niet dat je alles in de schoot geworpen krijgt. Het werkt niet zo. Hier zijn mijn top 10 tips over hoe je nieuwe leads moet genereren:

 1. Doe je huiswerk
  Wees bereid om veel op pad te zijn en zoveel mogelijk nieuwe mensen te leren kennen. Als er in jouw regio 30 potentiële klanten zijn, bezoek ze dan allemaal. Het kan vermoeiend zijn, maar het is best mogelijk dat 4 of 5 hiervan een klant van jou worden.
 2. Mond tot mond reclame
  Vertel iedereen die je kent (vrienden, familie, oud-collega’s) dat je je eigen bedrijf hebt. Vertel mensen over de diensten die je biedt en je zult zien dat mond tot mond reclame je een paar fatsoenlijke leads zal opleveren. Als je bestaande tevreden klanten hebt, vraag hen dan om referrals. Overweeg zelfs een provisie te geven aan iedereen die referrals kan omzetten in betalende klanten.
 3. Zorg voor een lange adem
  Verwacht niet dat je meteen leads gaat genereren. Het werkt niet zo, zeker in dit digitale tijdsperk. Je moet vaak oprechte relaties opbouwen voordat je klanten kunt binnenhalen. Ik heb persoonlijk een heel jaar met iemand online gepraat voordat hij uiteindelijk vertrouwen in me had om mijn diensten af te nemen. Wees geduldig, zorg voor een lange adem en verwacht niet dat je meteen klanten hebt. Als je enkel in de order geïnteresseerd bent, zullen mensen in staat zijn om jouw wanhoop al van een afstand te ruiken en zullen ze niet meer met jou in contact willen komen.
 4. Netwerken werkt
  Netwerkbijeenkomsten lijken tegenwoordig saai, maar ze zijn nog steeds waardevol. Probeer een of twee evenementen per maand te bezoeken. Bewapen jezelf met professionele visitekaartjes en praat met zoveel mogelijk mensen. Ga er met lage verwachtingen heen, wees vriendelijk en ontspannen en verwacht niet te veel van ieder evenement. Het draait allemaal om ‘under-sell’, dus geniet gewoon met mensen te praten en als de gelegenheid zich natuurlijk voordoet, wissel de visitekaartjes uit.
 5. ‘Spread the love’
  Vergeet niet om oude en bestaande klanten op de hoogte te stellen van elke positieve activiteit die in jouw bedrijf plaatsvindt. Net met een nieuw product of dienst gestart? Praat erover! Stuur regelmatig een nieuwsbrief op en zorg ervoor dat je e-mail signature een boodschap heeft. Pak elke gelegenheid aan om de liefde over jouw bedrijf te verspreiden, of je nou aanbiedingen met jouw facturen meestuurt of elk jaar een promotiekalender naar jouw klanten opstuurt. In wezen wil je in het achterhoofd van iedereen blijven, dus als ze een van jouw producten of diensten nodig hebben ben je de eerste persoon die ze bellen.
 6. Voer online gesprekken met websitebezoekers
  Door live chat op je website in te zetten kom je gemakkelijk in contact met je websitebezoekers. Je investeert al veel in je website en in het aantrekken van verkeer, dus waarom zou je de bezoeker niet aanspreken als ze de moeite hebben genomen op je website te bezoeken. De meeste bezoekers zijn jouw potentiële klanten!
 7. Deel jouw expertise
  Een geweldige manier om nieuwe leads te genereren is om je expertise te delen en een ‘branche-expert’ te worden. Schrijf ’top tips’ artikelen of leerzame artikelen voor je eigen website of overweeg ook artikelideeën aan toonaangevende online tijdschriften te pitchen. Schrijf regelmatig een fatsoenlijke blog en praat over allerlei dingen die in je eigen branche ertoe doen. Wees niet bang om erop uit te gaan en jezelf als een expert te pitchen. Vergeet niet om regelmatig mee te doen aan wedstrijden binnen je eigen branche en zorg ervoor dat je over alles schrijft wat je binnenhaalt of bereikt via je eigen website, e-mail handtekening of nieuwsbrief.
 8. Maak optimaal gebruik van ‘search’
  Search Engine Optimisation (SEO) is de kunst van het veranderen van een website zodat deze beter presteert in de natuurlijke organische zoekmachineresultaten. Zorg ervoor dat je SEO uitvoert op je eigen website en begin met het aantrekken van nieuwe leads online. Toen ik voor het eerst mijn eigen bedrijf begonnen was, heb ik mijn website geoptimaliseerd voor de termen ‘interim business development’ en behaalde binnen een paar maanden een positionering op de eerste pagina. Veel vragen komen via mijn eigen website binnen omdat veel mensen het internet als telefoonboek gebruiken. Als je nog niet SEO hebt overwogen, maak dit jouw hoogste prioriteit omdat het internet vaak de eerste plaats is waar mensen gaan kijken.
 9. Lees er alles over!
  De media is je beste vriend, dus haal het meeste uit public relations en stuur een persbericht uit naar de plaatselijke krant of vakbladen. Zorg ervoor dat het persbericht over iets nieuwswaardig gaat wat met jouw bedrijf te maken heeft. Het moet echt iets nieuwswaardig zijn, dus ga nadenken over wat een journalist kan inspireren. In geval van twijfel, pak de telefoon en bel de redactie op. Introduceer jezelf aan de Hoofdredacteur en vraag hem wat voor soort verhalen ze zoeken. Misschien komt er een artikel naar aanleiding van dit gesprek.  Kun je niets bedenken dat nieuwswaardig is? Bel de reclameafdeling van de lokale krant op en vraag naar de persoon die zich bezighoudt met wedstrijden en geef als prijs iets weg.
 10. Nauw samenwerken met andere bedrijven
  Het is een goed idee om samen te werken met andere lokale bedrijven omdat je veel business aan elkaar kunt geven. Grotere organisaties kunnen opdrachten overhandigen die zij niet willen of aankunnen terwijl kleinere bedrijven samen grotere projecten kunnen binnenhalen en beheren. Wees niet bang om vrienden te maken met een aantal van je concurrenten: je zult zien dat je elkaar kunt promoten en waar mogelijk gaten in vaardigheden kunt opvullen.

Dit zijn enkele van mijn eigen top tips over hoe je nieuwe leads genereert. Als je nog geweldige ideeën hebt die je wilt toevoegen, dan kun je commentaar hieronder achter laten. Zo kan dit een geweldige bron voor iedereen zijn om te delen en te gebruiken…

Klik hier als je onze whitepaper wilt downloaden over hoe je met live chat leads kunt genereren.