10 tips voor klantenservice voor start-ups en nieuwe bedrijven

10 tips voor klantenservice voor start-ups en nieuwe bedrijven

In de overvolle en concurrerende markt van vandaag is een goede klantenservice wat bedrijven maakt of breekt. Maar als jouw bedrijf nog klein is, met beperkte middelen, is het een grote uitdaging om manieren te vinden om uitzonderlijke klantenservice te leveren.

Hier zijn onze top tien tips om jouw start-up of nieuwe bedrijf de beste kans op succes te geven!

1. Gebruik klantenondersteuning als een leer- en trainingstool

Richt je op het verbeteren van jouw product en luister goed naar je klanten, met name jouw meest veeleisende klanten. Het gebruik van hulpmiddelen voor het verzamelen van klantenfeedback is essentieel voor het verzamelen van informatie over de behoeften en wensen van je klanten, en hoe je daaraan kunt voldoen. Door te reageren op de feedback van klanten kun je je ondersteuningsstrategieën en -procedures aanzienlijk verbeteren.

2. Zorg ervoor dat goede CX een primaire focus is van jouw directie

Top-down leiding geven is de beste manier om ervoor te zorgen dat je hele organisatie gemotiveerd is om geweldige CX te leveren. Als jij als oprichter wordt gezien als gepassioneerd over het bereiken van een hoge mate van klanttevredenheid, zal je personeel worden aangemoedigd om dit voorbeeld te volgen.

3. Stel een eenvoudig proces op voor het afhandelen van klantverzoeken

Het is altijd aan te raden om het ‘onboarding’ proces voor jouw klant eenvoudig te houden, vooral als start-up of nieuw bedrijf. Complexe systemen zijn vatbaarder voor storingen, vooral wanneer je bedrijf groeit – dus houd het simpel.

4. Zorg dat je hele team betrokken en gemotiveerd is bij het oplossen van problemen van klanten

Een toegewijd klantenserviceteam is de sleutel tot een klantgerichte houding in jouw bedrijf. Dit is van cruciaal belang in de huidige concurrerende markt. Je hebt je klanten nodig, dus je hebt ook een team nodig dat hen zo goed ondersteunt dat ze terug blijven komen!

5. Neem werknemers aan die goed kunnen communiceren

De belangrijkste kwaliteit die een klantenservicemedewerker nodig heeft, is het vermogen om te communiceren. Daarom moet je mensen aanwerven die uitstekend kunnen communiceren, flexibel zijn, ‘on their feet’ kunnen denken, en begaafd zijn in het werken met mensen. Ze moeten zich kunnen inleven in klanten, hen op hun gemak kunnen stellen en gespannen situaties kunnen oplossen.

6. Betrek jouw klanten wanneer ze contact met je opnemen

Jouw klanten bij je bedrijf betrekken is niet eenvoudig. Dus wanneer een klant om hulp vraagt of een probleem aankaart, is dat een gouden kans om jouw interactie met hen te versterken.

Help hen hun probleem op te lossen, maar vraag hen ook om jou te helpen. Vraag ze om een review te schrijven, of moedig ze aan om meer van je tools of diensten te gebruiken.

7. Wees niet te veel bezig met efficiëntie… nog niet

Hoewel het belangrijk is om efficiënte systemen te ontwikkelen, moet je daar nu niet te veel op gefocust zijn. Je eerste focus moet nu liggen op het leveren van uitstekende ondersteuning aan je klanten, en het verzekeren van geweldige klantervaringen. Als start-up moet je je ogen gericht houden op je klanten en jouw lonende interactie met hen.

8. Sta niet toe dat je ontwikkelaars ‘quick fixes’ installeren die later problemen kunnen veroorzaken

Op het gebied van softwareontwikkeling is het belangrijk om vanaf het begin de juiste technische oplossingen te gebruiken. Je zult een duurzame visie moet hebben, want ‘quick fixes’ vereisen vaak dure herschrijvingen later! Je moet het juiste evenwicht vinden tussen snelheid en duurzaamheid.

9. Ontwerp systemen die jouw klantenserviceteam niet overbelasten

Zet systemen en processen op die intuïtief werken en die voor klanten gemakkelijk te navigeren zijn. Dit zal je helpen om de noodzaak voor klanten om contact op te nemen met jouw bedrijf in de eerste plaats te verminderen, door het elimineren van problemen voordat ze zich voordoen. Een groeiend aantal klanten houdt van self-service, dus zorg ervoor dat je klanten over deze opties beschikken – en verminder zo de last van je supportteam.

10. Tot slot, verblijd je klanten van tijd tot tijd met een verrassing!

Bots en AI zijn geweldige technologische ontwikkelingen en uiterst nuttig in de klantenservice. Vergeet echter niet dat je klanten ook mensen zijn en de warmte van een verrassingscontact zullen waarderen.

Stel manieren voor waarop een klant de waarde die hij uit het gebruik van je product haalt, kan maximaliseren. Geef ze een beetje ‘swag’ zoals stickers, t-shirts, merkzonnebrillen of -mokken, telefoonhoesjes, USB-opladers, enz.

Stuur ze een bedankbriefje, of een verjaardags- of gepersonaliseerde cadeaubon. Nodig trouwe klanten uit voor een ‘VIP’ uitverkoop, of bied ze als eerste toegang tot een nieuw product dat je lanceert. Plaats berichten van klanten opnieuw op jouw social media-kanaal.

Door je klant te verrassen met een bijzonder plezierig moment, creëer je klantenloyaliteit en goodwill ten opzichte van jouw merk.

Als startend bedrijf met beperkte middelen zul je je moeten concentreren op die strategieën voor klantenondersteuning die je het allerbeste rendement zullen opleveren. Daarom zul je het resultaat en de waarde van elke klantinteractie met jouw merk moeten maximaliseren.

Hulp nodig?

Als je het gevoel hebt dat je gewoon niet de capaciteit, de mankracht of de tijd hebt om geweldige klantervaringen tot stand te brengen, is het uitbesteden van jouw klantenservice een verstandige zet. Dit zorgt er niet alleen voor dat je waardevolle klanten de persoonlijke aandacht krijgen die ze verdienen, het maakt ook al je middelen vrij om je te concentreren op het verbeteren van je aanbod – en jouw bedrijf te laten groeien van een klein startend bedrijf tot een groot succesverhaal!

Neem contact op om uit te vinden hoe.

Tags: