Hoe kun je klanten aan je bedrijf binden?

Hoe kun je klanten aan je bedrijf binden?

Gemiddeld kost het een merk vijf keer meer om een nieuwe klant te werven dan om een bestaande klant te behouden. Bovendien kopen zeer betrokken klanten 90% vaker en zijn ze bereid om 60% meer te betalen per transactie. (Bron)

Het is duidelijk dat het inspireren van klantenloyaliteit enorme voordelen kan hebben voor elk bedrijf – maar hoe pak je dat aan?

Wat is klantenloyaliteit?

Voordat we er dieper op ingaan, wat bedoelen we met klantloyaliteit? Een loyale klant is meer dan alleen een terugkerende klant; hij of zij heeft een emotionele band met een merk.

Ze vertellen hun vrienden erover, ze bevelen het aan bij kennissen en ze zijn trots op wat het merk dat ze steunen heeft bereikt. Zij zijn het soort klant dat positieve recensies achterlaat en je berichten op sociale media liket en deelt.

Klinkt dat goed? Hier lees je hoe je van je klantenbestand toegewijde fans kunt maken!

Hoe je de loyaliteit van je klanten aan je merk kunt vergroten

Zoek actief naar feedback van klanten

Jouw klanten geven wat ze willen begint altijd met luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Hoe meer feedback je kunt verzamelen, hoe meer inzicht je krijgt in de behoeften, wensen en ambities van uw klanten. Dit stelt je weer in staat om aan die behoeften te voldoen en klantenloyaliteit op te bouwen.

Verbeter het online imago en de reputatie van jouw merk

Een van de gemakkelijkste en meest lonende manieren om de loyaliteit van je klanten te vergroten, is om van je website en sociale platforms een mijn van nuttige informatie te maken. In plaats van je klanten contact met je op te laten nemen voor ondersteuning, zorg je ervoor dat je geweldige tutorials, FAQ’s en nuttige artikelen beschikbaar stelt die ze op elk gewenst moment kunnen raadplegen. (Als extra bonus is dit soort content ook nog eens goed voor je SEO – vraagt het maar aan je marketeer!).

Bied sensationele service!

Zelfs zeer boze of boos klanten kunnen veranderen in trouwe fans als ze echt stellaire klantenservice ontvangen. Zorg ervoor dat je supportmedewerkers goed opgeleid zijn, en in staat zijn om het initiatief te nemen wanneer een klant teleurgesteld is. Of het nu jouw fout was of niet, als je een stapje extra zet om ervoor te zorgen dat de klant tevreden is, maakt het je gegarandeerd hun dag goed – en beloont het je met een klant voor het leven.

Overweeg een beloningsprogramma

Het is geen schande om je klanten een incentive te geven om bij je terug te blijven komen! Afhankelijk van je bedrijfsmodel, kan een loyaliteitsprogramma de vorm aannemen van punten die klanten verdienen bij elke aankoop op jouw website, kortingen op toekomstige aankopen, of zelfs exclusieve toegang tot nieuwe producten of diensten voordat ze beschikbaar zijn voor iemand anders.

Zorg ervoor dat je de juiste contactkanalen gebruikt

Als een klant contact met je wil opnemen, zorg er dan voor dat hij dat kan doen via het platform waar hij zich het prettigst bij voelt – of dat nu via de telefoon, live chat, e-mail of sociale media is. Jouw klanten bereiken via de communicatieplatforms waar zij de voorkeur aan geven, is niet alleen goed voor de loyaliteit, maar ook voor jouw algemene online imago.

Zorg voor een naadloze online ervaring

Niets is frustrerender voor klanten (zelfs de meest loyale) dan een haperende website, app of betalingsproces. Dit is vooral belangrijk als je grote veranderingen of updates van je website of app hebt doorgevoerd. Test, test en nog eens test voordat je lanceert!

Speel in op de budgetten van jouw klanten

Als je producten of diensten aan de duurdere kant zijn, zijn er nog genoeg manieren waarop je ze toegankelijker kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om abonnementen of betaalplannen aan te bieden, zodat klanten die extra aankopen willen doen in termijnen kunnen betalen in plaats van in één keer.

Geef je klanten het gevoel dat ze gewaardeerd worden en dat er naar hen geluisterd wordt

Ten slotte is de beste manier om je klanten te tonen dat je om hen geeft, persoonlijke aandacht die hen het gevoel geeft speciaal en gewaardeerd te zijn.
Zorg ervoor dat je je fans op sociale media volgt, erkent en met hen communiceert.
Bied klanten gepersonaliseerde aanbiedingen en specials wanneer ze uw website bezoeken.
Zorg ervoor dat uw klanten op hun verjaardag een kort bericht van jouw bedrijf ontvangen.
Zorg ervoor dat elke vraag of klacht snel en efficiënt wordt afgehandeld.

Tot slot

Het is een competitieve wereld daarbuiten, en als je eenmaal een klant binnen hebt gehaald, wil je hem echt niet verliezen aan een ander bedrijf. Als je de bovenstaande tips opvolgt om de loyaliteit van je klanten te vergroten en tegelijkertijd een onvergetelijke klantenservice biedt, zul je snel toegewijde merkambassadeurs hebben die jouw bedrijf voor het leven steunen!