Klantenservicetrends voor 2023

In deze concurrerende tijden moeten merken proactief, innovatief en creatief zijn in hun benadering van klantenservice om de klantervaring (CX) te verbeteren en te voldoen aan de verwachtingen van de klant. Om deze doelen te bereiken, moeten bedrijven overwegen opkomende marketingtrends in hun klantenservicestrategieën op te nemen. Hier zijn slechts enkele van de klantenservice trends waar je bedrijf in 2023 kennis van zou moeten nemen:

#1 – 24/7, meertalige, real-time live chat klantondersteuning

De geavanceerde technologie van vandaag maakt dit mogelijk, en het vermindert de frustratie van de klant enorm. Het maakt het ook aanzienlijk waarschijnlijker dat de interactie met de klant in een order resulteert.

Live chat is de ideale manier om een klant de weg te wijzen naar het artikel dat hij zoekt en hem te helpen met eventuele problemen. Het is de beste manier om hem te voorzien van nauwkeurige informatie en hem door de relevante processen en diensten te leiden via real-time ondersteuning.

Live chat is een krachtige marketingstrategie waar jij en je klanten op vele manieren baat bij hebben. Het bespaart tijd, verhoogt de klanttevredenheid en vermindert de belasting van je klantenservicemedewerkers die e-mail en telefoontjes verwerken aanzienlijk.

#2 – Dynamische, proactieve klantenservice

Proactieve klantenservice anticipeert op de eisen, problemen, pijnpunten en verwachtingen van klanten. In wezen gaat het erom oplossingen te bieden voor problemen en vraagstukken voordat die problemen en vraagstukken zich voordoen! Dit helpt frustratie bij de klant te voorkomen. Het effent de weg naar goede CX door klanten van tevoren te informeren over vertragingen in de verzending, nieuwe producten, trackinginformatie en leveringsdatum.

#3 – Gebruiksvriendelijke, geautomatiseerde self-service

Nu steeds meer statistieken aangeven dat steeds meer online klanten tegenwoordig de voorkeur geven aan self-service, zou het bieden van deze optie voor je klanten een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Veel klanten willen gewoon zelf het antwoord vinden, dus self-service is een essentieel onderdeel van het leveren van goede klantenondersteuning. Self-service leidt tot meer omzet, kostenbesparingen, blijere klanten, en blijer personeel omdat ze niet steeds weer overspoeld worden met dezelfde vragen van klanten.

#4 – AI-chatbots

Het effectieve gebruik van chatbots om klantenondersteuning te vergroten en te stroomlijnen is een groeiende trend. Het stelt bedrijven in staat om gemakkelijker 24 uur per dag klantondersteuning te bieden. In combinatie met AI en geautomatiseerde workflows houden chatbots de sleutel tot 24/7 selfservice functionaliteit. Eenvoudig te gebruiken AI-chatbots zijn een kosteneffectieve en toegankelijke manier om de gewone dagelijkse vragen en verzoeken van online klanten af te handelen.

Gerelateerde content: De toekomst van chatbots

#5 – Omnichannel ondersteuning

Omnichannel ondersteuning is tegenwoordig een zeer sterke trend in de klantenservice. Het overstijgt ver de telefoontjes en faxen van weleer! Omnichannel ondersteuning omvat sociale media, live chat, telefoon, e-mail, SMS, WhatsApp, direct messaging, en meer.

Beschikbaar zijn voor je klanten via talloze kanalen zorgt voor zinvolle interactie tussen jou en je klanten. Je kunt met hen in gesprek gaan wanneer ze je nodig hebben.

Het doel van omnichannel klantenondersteuning is om naadloze CX te bieden over meerdere kanalen door ze allemaal in één systeem te integreren. Door klantenservicemedewerkers een compleet beeld te geven van alle interacties met een klant, kunnen ze vragen van klanten veel efficiënter beantwoorden.

Gerelateerde content: Wat zijn klantcontactpunten, en waarom zijn ze belangrijk?

#6 – Personalisatie: een belangrijk onderdeel van klantondersteuning

Iedereen wordt graag erkend, dus gepersonaliseerde klantenservice is de sleutel tot het ontwikkelen van klantentrouw. Geweldige CX draait om het bieden van gepersonaliseerde interactie aan klanten, en geweldige CX speelt een enorme rol bij klantbehoud.

Geef je engagement met klanten altijd dat persoonlijke tintje. Gebruik hun naam als je met ze praat, en verwijs naar hun interesses en aankoopgeschiedenis. Laat zien dat je weet wat hun wensen en persoonlijke voorkeuren zijn.

#7 – Maak contact met klanten via sociale mediakanalen

Sociale media doemen tegenwoordig zo groot op in het leven van veel mensen dat deze kanalen een van de beste manieren zijn geworden om met klanten te communiceren. Je moet een prominent profiel hebben op sociale media en snel reageren op alle klanten die je via sociale media bereiken.

Zorg ervoor dat op verzoeken, klachten of suggesties van klanten snel, relevant, respectvol en deskundig wordt gereageerd. Dit zal het imago van je merk positief opbouwen.

#8 – Bouw vertrouwen op door te zorgen voor cyberveiligheid en gegevensprivacy

Tegenwoordig hebben bedrijven toegang tot steeds grotere hoeveelheden klantgegevens en slaan die op. Klanten maken zich zorgen over hoe hun gegevens worden gebruikt en beschermd. Ze willen weten dat hun persoonlijke en financiële gegevens veilig zijn en dat jouw merk cybersecurity heel, heel serieus neemt.

Nu overheden overal ter wereld ernaar streven regelgeving op te stellen en in te voeren om de gegevens van klanten te beschermen, moeten bedrijven hetzelfde doen. Je moet laten zien dat je je voortdurend inzet voor het instellen en handhaven van geavanceerde beveiligingsprincipes, effectieve veiligheidsmaatregelen en transparantie in de omgang met de gegevens van je klanten.

#9 – Machine learning om gegevensanalyse te verbeteren, vooral voorspellende analyse

Machine learning kan organisaties helpen om de algehele CX te verbeteren, met name AI-aangedreven live chat-toepassingen en voorspellende analyses. Er kunnen potentiële scenario’s worden gecreëerd die ertoe leiden dat gesprekken vrij nauwkeurig worden voorspeld. Het implementeren van machine learning trends in de klantenservice kan aanzienlijke positieve gevolgen hebben voor de groei van je bedrijf.

#10 – Wees mobiel

Elk bedrijf dat geen rekening houdt met de online markt die door mobiele telefoons gedreven wordt, tekent zijn eigen doodvonnis. Zoals Thomas Husson het kernachtig zegt, zal mobiel niet alleen je digitale activiteiten beïnvloeden; het zal “je hele bedrijf transformeren.”

Het mobiele kanaal speelt een cruciale rol in het succes van je klantenservicefunctie en de effectiviteit van je klantenserviceteam. Klantenondersteuning via mobiele telefoons is niet alleen een voordeel voor je merk; het is een van de sterkst opkomende trends in klantenservice.

Tot slot

Geen enkel merk mag vergeten dat de kwaliteit van je online klantenservice een bepalende rol speelt in je merkimago. Maar we weten dat het een complexe kwestie is, dus ons ervaren klantenserviceteam staat altijd klaar om je te adviseren over oplossingen die de impact van je klantenservicefunctie in 2023 en daarna maximaliseren. Als je worstelt om een van de bovenstaande klantenservicetrends te implementeren, zijn wij er om je te helpen.