Tips als je je bedrijf wilt uitbreiden naar Duitsland

Tips als je je bedrijf wilt uitbreiden naar Duitsland

Met de grootste nationale economie en bevolking in Europa is het niet verwonderlijk dat merken hun activiteiten willen uitbreiden naar Das Land der Dichter und Denker. De economie is echter ook sterk gereguleerd, en het kan ingewikkeld zijn om hier voet aan de grond te krijgen in vergelijking met andere landen. Hier zijn enkele tips om u te helpen het goed te doen.

Verwacht een taalbarrière

95% van de Duitse bevolking spreekt – je raadt het al – Duits. Dat gezegd hebbende, zijn de meeste Duitsers vrij bedreven in het Engels als tweede taal. Dit is vooral het geval in de grotere stadscentra.

Maar de bekwaamheid om Engels te spreken en de wens om Engels te spreken zijn niet hetzelfde. Als je hier nieuwe klanten wilt winnen en zinvolle partnerschappen wilt aangaan met lokale bedrijven, is het nog steeds raadzaam om samen te werken met een vertaler of bedrijven die de Duitse taal beheersen. Het spreekt voor zich dat je website en marketingmateriaal zowel in het Duits als in het Engels beschikbaar moeten zijn.

Organisaties om contact mee te hebben

Helaas moet je bij het opzetten van een bedrijf in Duitsland door een aantal bureaucratische hoepels springen! Je moet contact opnemen met de lokale afdelingen van elk van de volgende organisaties:

 • De Kamer van Koophandel en Industrie kan je helpen bij de inschrijving van je bedrijf. Als je dit online doet, is het proces gratis en duurt het slechts ongeveer 1 werkdag.
 • Je kunt een handelsvergunning (Gewerbeschein) aanvragen via het plaatselijke kantoor van het Handelsdepartement (Gewerbeamt) in de regio waar je je wilt vestigen.
 • Elke notaris kan je helpen bij de notariële vastlegging van de statuten.
 • Afhankelijk van het soort bedrijf dat je opent, zul je een deel van je startkapitaal op een Duitse bedrijfsbankrekening moeten storten voordat je je kunt laten registreren.
 • Je moet je verder registreren bij…

De Duitsland Trade & Invest website biedt ook veel nuttige informatie, waaronder links naar hun partner websites, waaronder Kamers van Ambachten, Business Development Agencies en Business Associations.

Duitsers accepteren geen producten van slechte kwaliteit

Duitse producten en productie staan synoniem voor kwaliteit – en je kunt niet verwachten dat Duitse burgers minder dan het beste accepteren van buitenlandse bedrijven. Zorg ervoor dat ke kunt bewijzen waarom jouw product of dienst beter is dan die van jouw concurrenten.

Strenge normen betekenen dat een uitstekende klantenservice van cruciaal belang is

Als een Duitser eenmaal besloten heeft om zaken met je te doen, verwachten ze een uitstekende klantenservice. Vergeet niet dat veel van die nieuwe klanten te maken zullen willen hebben met iemand die hun taal spreekt – en dit kan een uitdaging zijn als je bestaande klantenservicepersoneel dat niet of niet goed doet. Als je klanten wilt behouden, is het uitbesteden van je klantenservice aan een meertalige contactcenter dat je nieuwe klanten 24/7 kan bijstaan, een verstandige investering.

Marketing in Duitsland

Een andere interessante eigenaardigheid van de Duitse markt is een voorkeur voor sommige van de meer traditionele mediaplatformen zoals drukwerk en TV. Voor een bedrijf dat gewend is om al hun reclamecampagnes digitaal uit te voeren, kan dit een lastige overgang zijn.

Deze voorkeur komt voort uit het feit dat Duitsland een vergrijzende bevolking heeft – koppels krijgen minder kinderen, terwijl de levensverwachting zeer hoog is – en nog toeneemt.

Dus hoewel het nog steeds een goed idee is om op platforms als Twitter en Instagram te staan als je doelgroep jong is, zul je je marketinginspanningen moeten mixen met traditionele media als je zo veel mogelijk mensen wilt bereiken.

Verwacht lastige belastingen…

Om te zeggen dat het Duitse belastingstelsel complex is, zou een understatement zijn! Er zijn 14 verschillende belastingen die betaald moeten worden door een bedrijf dat in Duitsland actief is. De meeste zijn opgesplitst in 9 afzonderlijke betalingen per jaar, en er komen ook nog sociale zekerheidsbijdragen bij. Een plaatselijke belastingdeskundige inschakelen is dus essentieel.

…maar vergeet niet te profiteren van beschikbare financiering en stimuleringsmaatregelen

En dan nu goed nieuws! Duitsland geeft regelmatig miljarden euro’s uit aan subsidies, leningen en financiële prikkels voor nieuwe bedrijven – ook die van buitenlandse ondernemers. De regering legt sterk de nadruk op de financiering van onderzoek en ontwikkeling, en biedt een breed scala aan financiële steun en ondersteuning voor bedrijven, waaronder:

 • Directe, niet-terugvorderbare subsidies
 • Aandelenkapitaal
 • Werkgelegenheids- en aanwervingssteun en loonsubsidies
 • Nationale en federale overheidsleningen

Conclusie

Voor bedrijven die naar Duitsland willen uitbreiden, vooral van buiten de EU, is er een steile leercurve en zijn er heel wat bureaucratische hokjes aan te vinken! Er zijn echter ook enorme voordelen:

 • Een welvarende economie en een stabiel politiek klimaat
 • Infrastructuur van wereldklasse
 • De grootste consumentenmarkt in Europa, met de grootste koopkracht
 • Een bloeiende e-commerce sector
 • Een hoog opgeleide beroepsbevolking
 • Strategische ligging – Duitsland grenst aan maar liefst 9 andere landen, wat mogelijkheden schept voor verdere Europese expansie

Ga er vanuit dat het uitbreiden van je bedrijf naar Duitsland veel geduld, planning en papierwerk zal vergen – maar de potentiële beloningen zijn enorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *