Tips als je je bedrijf wilt uitbreiden naar Frankrijk

Tips als je je bedrijf wilt uitbreiden naar Frankrijk

Frankrijk is een hoogontwikkeld, technologisch geavanceerd en geïndustrialiseerd land. Het is de 8e grootste economie ter wereld en de 3e grootste in Europa, met een bijzonder gunstig economisch klimaat voor bedrijven.

De goed opgeleide beroepsbevolking en het toekomstgerichte financiële beleid zorgen voor een positief ondernemingsklimaat. Dit vereist echter een grondige en uitgebreide kennis van de Franse cultuur en de juridische omgeving waarin zaken worden gedaan.

De complexiteit van het uitbreiden van je bedrijf naar Frankrijk mag niet worden onderschat. Je moet de juiste zakelijke partnerschappen sluiten. Je moet je aanpassen aan een nieuwe culturele en taalkundige omgeving. Je moet ervoor zorgen dat je product van een niveau is dat aanvaardbaar is voor de Fransen, die kwaliteit verwachten.

Dit gezegd zijnde, blijft Frankrijk een zeer aantrekkelijke bestemming! Hier zijn 7 tips die je helpen van je expansie een succes te maken.

1. Spoiler alert: je zult in het Frans moeten communiceren

In Frankrijk zul in het Frans moeten communiceren! Niet alleen omdat dit van vitaal belang is voor het opbouwen van een goede relatie met je nieuwe klanten, het is ook een kwestie van regelgeving. Al het volgende moet beschikbaar worden gesteld in duidelijk en begrijpelijk Frans:

● Productaanbiedingen, promoties en presentaties
● Servicevoorwaarden
● Marketingmateriaal
● Specificaties van producten en/of diensten
● Gebruikershandleidingen
● Facturen en kwitanties
● Productverpakkingen
● Documenten met betrekking tot handels- en arbeidsrelaties
● Eventuele contracten
● Documenten met betrekking tot vacatures

2. Klantenservice moet op zijn minst in het Frans en Engels zijn

Klantenservice is altijd van cruciaal belang, en nergens meer dan in Frankrijk. Hier zijn een paar punten die we je dringend in gedachten willen meegeven:

  • Je zult meer dan een taalbarrière moeten overwinnen. Je moet je aanpassen aan een nieuwe cultuur en voldoen aan de verwachtingen van die klanten. Franse klanten verwachten kwaliteit.
  • Je zult voorrang moeten geven aan het Frans boven het Engels. De Fransen vereren hun taal en zullen verwachten dat de klantenondersteuning in het Frans zal zijn.
  • Wees altijd professioneel in je interacties. De Fransen hechten waarde aan privacy en zijn formeler in hun zakelijke omgang. Vertrouwdheid kan echt niet. Stel geen opdringerige vragen. Wees voorzichtig met het maken van grapjes. Wees formeel en professioneel.
  • Gebruik correcte aanhef. In Frankrijk is het de zakelijke etiquette om ‘Monsieur’ of ‘Madame’ te gebruiken, gevolgd door een achternaam. Voornamen worden gewoonlijk niet gebruikt. Het gebruik van het formele ‘vous’ is aan te bevelen in plaats van het informele ’tu’.
  • Probeer nooit hard te verkopen aan Franse klanten. Zij houden niet van opdringerige tactieken of verkoopmethoden waarbij druk wordt uitgeoefend.

3. Test e-commerce in Frankrijk als startpunt voor jouw expansie

JP Morgan geeft aan dat Frankrijk een levendige e-commerce markt heeft van meer dan 81 miljard euro. Deze markt biedt een uitstekend startpunt voor jou om je expansie op de Franse markt te testen. Het is een goede manier om de mogelijkheid te verkennen om Franse klanten te krijgen en hun consumentengedrag te testen.

In dit opzicht biedt het hebben van een live chat optie op je website je een gouden kans om je Franse prospects beter te leren kennen, en wat hun behoeften, voorkeuren en verwachtingen zijn. Met deze inzichten uit de eerste hand zou je je uitbreiding met vertrouwen moeten kunnen plannen.

4. Inspireer je Franse klanten om verder te kijken dan bekende en vertrouwde merken

Franse klanten geven meestal de voorkeur aan vertrouwde bedrijven en producten die hun sporen al hebben verdiend. Zij staan echter ook open voor nieuwe, andere en innovatieve producten, mits deze van goede kwaliteit zijn en met impact worden gelanceerd.

Maak je daarom klaar voor intensieve promoties en marketingcampagnes die dynamisch inspelen op wat je concurrenten aanbieden. Overtuig je nieuwe klanten van de kwaliteit en het innovatieve karakter van je producten of diensten.

5. Zoek lokale partners om je expansie te vergemakkelijken

Lokale partners zijn bedrijven die je kunnen helpen en begeleiden bij de distributie, het opzetten van netwerken en het leggen van contacten met plaatselijke leveranciers. Zij kunnen een grote hulp zijn als het erom gaat jouw weg te vinden in de vaak verwarrende regelgeving en andere bepalingen van de overheid.

Hoewel het Franse rechtssysteem weinig bureaucratie kent en de arbeidswetgeving en -regelgeving geavanceerd, groeibevorderend, mensgericht en ethisch verantwoord is, kan lokale expertise van onschatbare waarde zijn om je expansie soepel te laten verlopen.

6. Houd je aan de wetten van Frankrijk

Informele zakelijke afspraken worden door de Franse wet niet erkend. Alle overeenkomsten of samenwerkingsverbanden met franchisenemers, agenten en distributeurs moeten voldoen aan de wettelijke vereisten die door Frankrijk zijn vastgesteld.

In dit verband raden wij je aan de relevante bedrijfsorganisaties te raadplegen, zoals de CCI de France, het nationale orgaan van de Franse Kamer van Koophandel, Business France, en andere nuttige instanties zoals het Foreign Investors Office – Tax4Business, bijvoorbeeld. Het is ook van essentieel belang dat je een juridisch vertaalbureau inschakelt om ervoor te zorgen dat alle relevante documenten correct zijn.

7. Leer de Franse markt grondig kennen

Voordat je zover bent dat je daadwerkelijk tijd en geld investeert, zul je de Franse markt moeten leren kennen. De Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd om van Frankrijk ‘een startende natie’ voor ondernemers te maken.

Het pas geopende Franse Station F is de grootste innovatieve start-up hub voor ondernemers ter wereld. Het laat zien dat Frankrijk heel goed op één lijn zit met de zich steeds verder ontwikkelende tech-revolutie.

Een ander ondernemersinitiatief dat door de Franse regering wordt gefinancierd om buitenlandse startende ondernemingen aan te trekken, is La French Tech. Het doel ervan is van Frankrijk een van de beste commerciële bestemmingen ter wereld te maken. Het brengt startups samen met beleidsmakers, investeerders en gemeenschapsopbouwers onder de bezielende oproep…

“De Franse startup-scene is aan een enorme opmars bezig. En het zou nog beter gaan met jullie hier.”

Om buitenlandse startups verder te stimuleren heeft Frankrijk de meest genereuze overheidssubsidies en belastingkredietregelingen in Europa opgezet. Het JEI-programma (Jeune Entreprise Innovante) en het CIR-belastingkrediet (Credit d’Impôt Recherche) geven bedrijven die zich op de Franse markt begeven gedurende de eerste paar jaar royale belastingvrijstellingen.

Conclusie

Uitbreiding naar de enorme en potentieel lucratieve Franse markt kan een van de slimste stappen zijn die je in jouw zakelijke carrière zet. Je zult echter wel de nodige zorgvuldigheid moeten betrachten voordat je dit doet. Je zult ook de levendige en zeer individualistische Franse cultuur het respect moeten geven dat zij verdient.