Tips om je bedrijf uit te breiden naar Spanje

Tips om je bedrijf uit te breiden naar Spanje

Van de 190 landen staat Spanje volgens de Wereldbank op de 28e plaats in de lijst van landen die het makkelijk maken om zaken te doen. Ontdek enkele van de voordelen en uitdagingen van zakendoen in dit prachtige, levendige en gevarieerde land.

Belangrijkste redenen om jouw bedrijf uit te breiden naar Spanje

Door de geschiedenis heen heeft Spanje een belangrijke rol gespeeld in de wereldhandel en fungeerde het ook als culturele ontmoetingsplaats. Vandaag de dag is het de 14e grootste economie ter wereld, met een BBP van meer dan $ 1,39 biljoen. Enkele van de vele factoren die het een aantrekkelijke regio maken voor bedrijven om zich internationaal uit te breiden zijn:

  • Veel lokaal talent beschikbaar. Ondanks het feit dat Spanje zich aanzienlijk heeft hersteld van de recessie in 2007, zijn de werkloosheidscijfers nog steeds hoger dan in andere Europese landen. Dit maakt het aanwerven van toptalent tegen een redelijk tarief zeer haalbaar.
  • Spanje verwelkomt directe buitenlandse investeringen, vooral als onderdeel van hun Covid herstelplan.
  • Weinig concurrentie op het gebied van e-commerce. De e-commerce industrie van Spanje is relatief onvolwassen in vergelijking met andere Europese landen, maar groeit snel. Dit maakt het een zeer aantrekkelijke bestemming voor Nederlandse webwinkels.
  • Nauwe handelsbetrekkingen met Europese, Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse landen. Een succesvolle Spaanse expansie opent de deur naar nog grotere mogelijkheden in de toekomst.
  • Spanje is een leider in IT- en telecommunicatietechnologieën. Veel ICT-bedrijven staan open voor het ontwikkelen van joint ventures met offshore-bedrijven.

Wat je moet overwegen voordat je naar Spanje uitbreidt

Natuurlijk zul je je huiswerk moeten doen voordat je je koffers naar Barcelona pakt! Zoals elk land heeft ook Spanje een aantal eigenaardigheden waarmee je rekening moet houden.

Taal en geografische regio’s

Spanje is verdeeld in 17 autonome regio’s, of Comunidades Autónomas, elk met hun eigen tradities en persoonlijkheden. Vanuit marketingperspectief is het daarom belangrijk om over lokale expertise te beschikken – maar dit biedt ook meer mogelijkheden voor marktsegmentatie.

Wat de taal betreft, spreekt meer dan 72% van de plaatselijke bevolking Catalaans, terwijl in sommige regio’s ook Galicisch en Baskisch Spaans wordt gesproken. Vergeet ook niet dat, in welke regio van Spanje je ook actief bent, je website aan de Spaanse AVG-regelgeving moet voldoen.

Klantenservice

Hoewel Spanjaarden over het algemeen meer ontspannen zijn over klantenservice dan hun Britse of Amerikaanse tegenhangers, bouwen ze ook graag een vriendschappelijke relatie op met een bedrijf voordat ze zaken met hen doen. Je kunt lange, ongedwongen gesprekken verwachten met een potentiële nieuwe prospect!

Dit maakt het werken via een vertaler inefficiënt, vooral als je een groot volume aan vragen binnenkrijgt. Jouw klantenservice uitbesteden aan een partner die ook het Spaanse ondersteunt – zoals wij – is meestal de beste optie, vooral als ze 24/7 ondersteuning kunnen bieden. Na het Spaans is Engels de meest gesproken taal in Spanje. Ongeveer 28% van de bevolking, ongeveer 11 miljoen inwoners, spreekt Engels.

Zakelijke cultuur

Zakelijke relaties zijn over het algemeen socialer en persoonlijker in Spanje, wat een beetje vreemd kan zijn voor bedrijven die gewend zijn om in meer formele arena’s te opereren. De werkomgeving is ook wat informeler, dus wees voorbereid op lange lunches en een meer ontspannen benadering van zaken doen.

Arbeidswetgeving

Hoewel de beroemde siësta’s na de lunch nu ongewoon zijn, kent Spanje nog steeds een grondige arbeidswetgeving voor werknemers. Deze omvatten:

  • Een maximum van 40 werkuren per week.
  • Een minimale wekelijkse rusttijd van anderhalve dag zonder onderbreking.
  • Een limiet van 80 overuren per jaar.

Het juiste bedrijfstype kiezen

De meest voorkomende bedrijfsstructuren in Spanje zijn:

Eenmanszaak

Aangezien de juridische procedure voor het oprichten van een eenmanszaak eenvoudig is, is dit een goede optie voor een klein bedrijf. Er is geen initiële investering nodig en het wordt gerund door één persoon.

Er is echter een belangrijk voorbehoud! Een eenmanszaak betekent dat er geen juridisch onderscheid is tussen jou en de eenmanszaak. Jij zult dus persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele bedrijfsschulden of aansprakelijkheden.

Een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, of SL

Een SL is de meest populaire ondernemingsvorm in Spanje. Het is flexibel en eenvoudig te registreren, en vereist slechts € 3.000 voor het registratieproces en een minimale kapitaalinvestering. Een ander voordeel is dat je persoonlijke aansprakelijkheid beperkt is tot dit startbedrag.

De vennootschapsbelasting van een SL is beperkt tot 25% van de winst. Een SL moet IVA-aangiften (BTW-aangiften) indienen, maar er zijn een aantal vrijstellingen die de te betalen belasting zullen verminderen.

Lokaal filiaal

Als je een bestaand bedrijf hebt en naar Spanje wilt uitbreiden, is het openen van een filiaal de beste oplossing. Je krijgt toegang tot een nieuwe markt, terwijl je nog steeds gebruik kunt maken van de faciliteiten van jouw thuiskantoor.

Je zult een Spaanse ingezetene moeten zijn om een filiaal in Spanje te openen en te runnen. Om je filiaal op te richten zul je een notariële volmacht en een kopie van de oprichtingsakte van je bestaande bedrijf moeten overleggen. Mogelijk zul je ook een certificaat van goede reputatie moeten overleggen.

Nuttige bronnen voor uitbreiding naar Spanje

Hier zijn enkele aanvullende websites en organisaties waar je meer informatie en formulieren kunt vinden: