Tips voor uitbreiding van je bedrijf naar Italië

Tips voor uitbreiding van je bedrijf naar Italië

Er zijn veel goede redenen om uit te breiden naar Italië. Afgezien van de enorme culturele en historische betekenis, is het een enorme markt voor luxemerken, en heeft het een enorm potentieel voor e-commerce. Het biedt investeerders een robuuste infrastructuur, en een dynamische en hoogopgeleide beroepsbevolking. De Italiaanse overheid is pro-investering en biedt belastingkredieten en andere stimulansen om buitenlandse investeringen aan te moedigen.

De strategische geografische ligging maakt Italië tot een ideaal logistiek knooppunt, en een uitstekende toegangspoort tot de Centraal-Europese, Oost-Europese, Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse markten – samen met belastingvrije toegang tot hun 50 miljoen consumenten!

Natuurlijk brengt een succesvolle Italiaanse expansie ook zijn eigen unieke uitdagingen met zich mee. Hier is wat je moet weten om het goed te doen!

1. Wees zeer bewust van het geografische gebied waarin je uitbreidt

De meeste industriële activiteit in Italië is geconcentreerd in het welvarende noorden van het land. Dit omvat het gebied van Turijn en Milaan tot Venetië, en is goed voor meer dan de helft van de nationale inkomsten van Italië.

De geïndustrialiseerde regio’s Toscane en Emilia-Romagna zijn ook opmerkelijk voor de productie van kleding, textiel, papier, keramiek en levensmiddelen. Je hebt meer kans op succes als je uitbreidt naar een gebied dat geschikt is voor jouw merk.

2. Bedenk een levensvatbare toetredingsstrategie

Als je op de Italiaanse markt wilt uitbreiden zonder je huiswerk te doen, kan dat een ramp betekenen. Dit zijn enkele van de punten die je zou moeten verduidelijken:

 • Wie zijn je beste potentiële klanten en waar bevinden zij zich?
 • Heb je een nauwkeurig idee van wat de uitbreiding zal kosten?
 • Heb je de risico’s van de markt beoordeeld?
 • Heb je vastgesteld welke hulp, financiering en stimulansen voor je beschikbaar zijn?
 • Heb je contact opgenomen met plaatselijke kamers van koophandel, organisaties en instanties voor advies?
 • Welke potentiële verkoopvolumes kun je verwachten te genereren?
 • Wat zouden je beste distributiekanalen zijn?
 • Wie zijn je belangrijkste concurrenten, en hoe loyaal zijn hun klanten?

3. Respecteer de Italiaanse zakencultuur

Relaties zijn uiterst belangrijk in het Italiaanse zakenleven. Hoe uitgebreider je relatienetwerk, des te gemakkelijker zul je de Italiaanse markt met succes kunnen betreden. Een sterk zakelijk netwerk zal alleen maar nuttige deuren voor u openen, maar zal je ook helpen om de lokale zakenethos beter te begrijpen.

Houd er ook rekening mee dat Italianen formaliteit verwachten, en beledigd kunnen zijn door te veel familiair gedrag. Spreek mannen aan met Signore, en vrouwen met Signora, gevolgd door hun achternaam. Gebruik pas een voornaam als je daartoe wordt uitgenodigd.

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de horizontale gezagsketen, of ‘cordata‘, die in Italiaanse bedrijven vaak functioneert. Een Italiaanse partner, agent of distributeur zal een grote hulp zijn bij jouw expansie.

4. Zorg voor een sterke online aanwezigheid

Op het gebied van online diensten heeft Italië nog een weg te gaan. Dit betekent echter dat er veel mogelijkheden zijn voor innovatieve ontwerpers van responsieve websites om vooruit te komen.

Als jij je website bijvoorbeeld voorziet van een zeer populaire live chatfunctie, val je meteen op! Als extra bonus krijgen je klanten de uitstekende ondersteuning die ze verdienen, en wordt de zichtbaarheid van jouw merk geoptimaliseerd.

Sociale media zijn erg populair in Italië, dus deze platforms bieden grote kansen voor marketeers, en zouden deel moeten uitmaken van elke digitale marketingstrategie. Merk op dat Italianen voornamelijk inloggen op het internet vanaf hun smartphones, dus elke website of internetstrategie die je ontwerpt als onderdeel van jouw expansie in Italië moet mobielvriendelijk zijn.

5. Zorg voor een uitstekende en meertalige klantenondersteuning

Tegenwoordig verwachten klanten een snelle, gebruiksvriendelijke en meertalige klantenondersteuning. En nergens is dit meer van toepassing dan wanneer je uitbreidt naar een buitenlandse markt waar veel, heel veel, van je klanten niet Engels zullen spreken! Je moet hen om vele redenen in hun eigen taal te woord staan:

 • Het wegnemen van communicatiebarrières zal de klantervaring verbeteren.
 • Tevreden klanten die efficiënt en hoffelijk worden geholpen in de taal van hun keuze zullen meer kopen.
 • Meertalige klantenondersteuning zal je merkreputatie een boost geven en je een concurrentievoordeel geven ten opzichte van jouw rivalen.

Dat gezegd hebbende, het verstrekken van meertalige klantenservice is niet gemakkelijk (of goedkoop!) om het allemaal zelf te doen. Gelukkig kunnen wij je daarbij helpen! Ontdek hoe je meertalige klantenondersteuning gemakkelijk, efficiënt en betaalbaar kunt uitbesteden via Digital Customer Care Company.

6. Bepaal welke betaal- en leveringsopties acceptabel zijn voor jouw Italiaanse doelgroep

Italianen hebben niet veel vertrouwen in online betaalmethoden. Ze geven over het algemeen de voorkeur aan het gebruik van prepaid kaarten om online diensten of producten te kopen, en geven de voorkeur aan contante betaling bij fysieke aankopen in een winkel. Helaas is de Italiaanse postdienst niet de beste, dus het is raadzaam om particuliere koeriers te gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw producten je klanten veilig bereiken.

7. Leer geduldig te zijn

Het kan langer duren om je Italiaanse expansie op te zetten dan je had gehoopt! Je zult doorzettingsvermogen, geduld en diepgaande kennis nodig hebben om te concurreren met jouw lokale concurrenten en het vertrouwen van de consument te winnen. Je moet bereid zijn om vol te houden.

Vergeet niet dat veel Italianen deadlines eerder als ambitieus dan als letterlijk beschouwen! Deze bedrijfsethos kan zich ook uitstrekken tot punctualiteit. Wees niet beledigd als ze niet stipt op tijd zijn voor vergaderingen.

Wees bereid om het rustiger aan te doen dan je waarschijnlijk gewend bent. En onthoud, Italianen houden van eten. Vaker wel dan niet zal een zakelijke deal in een meer ontspannen stemming worden gesloten aan een tafel met goed eten en wijn!

8. Leer de Italiaanse consument kennen

Italiaanse consumenten hechten veel waarde aan kwaliteit – en dat zullen ze ook van jou eisen. Hier zijn een paar punten om te onthouden als je een relatie met hen opbouwt:

 • Wees altijd eerlijk – je moet het vertrouwen van je Italiaanse klanten en markt verdienen.
 • Italië heeft een snel groeiende millennial bevolking. Je moet daarom bereid zijn om met je klanten te communiceren op zowel traditionele platforms als nieuwe kanalen zoals sociale media.
 • Italiaanse consumenten eisen goederen en diensten van hoge kwaliteit, en uitstekend vakmanschap.

Als je bereid bent om een beetje geduld te hebben, met wat bureaucratie om te gaan, je Italiaanse klanten te respecteren en Italiaanse waarden over te nemen, zou jouw Italiaanse expansie goed moeten verlopen!

Nuttige links, agentschappen en bronnen