Wat is conversatiemarketing?

Wat is conversatiemarketing?

Het opbouwen van een wederzijds lonende relatie met je klanten is een van de beste manieren om gratis publiciteit te krijgen! Hier kijken we naar de kracht van conversatiemarketing – wat het is, waarom het werkt, en hoe het goed te doen.

Wat is conversatiemarketing?

Goede conversatiemarketing draait om één-op-één communicatie via meerdere kanalen tussen jouw bedrijf en je klanten, zodat je een betere relatie met hen kunt opbouwen. Jouw conversationele marketingstrategieën moeten altijd worden gestructureerd rond de behoeften van je klant.

Met live chat kun je de relatie met je klanten een impuls geven door hun online ervaring te verbeteren, omdat je elk gesprek aanpast aan die specifieke klant. Live chat maakt ook gebruik van messaging apps en chatbots om deze interacties te personaliseren.

Telefoon en e-mail kunnen ook deel uitmaken van de conversatiemarketingstrategie. Tegenwoordig is messaging de meest gebruikte methode voor interactie met klanten. Messaging is populair omdat het niet beperkt blijft tot alleen chat, maar geïntegreerd is met social mediaplatforms om de ervaring van de klant verder te verbeteren. Deze bevatten ook tal van handige betaalfuncties die het gebruik ervan nog gemakkelijker maken.

In een notendop: de sleutel tot effectieve conversational marketing is vaststellen aan welke kanalen je klanten de voorkeur geven, en je tone of voice daarop afstemmen. Gesprekken via live chat en met chatbots zijn over het algemeen informeel, zoals het geval zou zijn bij elk ongedwongen, ontspannen gesprek.

Waarin verschilt conversational marketing van inbound marketing?

Is er eigenlijk wel een verschil tussen conversational en inbound marketing? Nou, een beetje. In veel opzichten wordt conversatiemarketing vaak gezien als onderdeel van inbound marketing.

In principe is inbound marketing simpelweg de strategie die je toepast om potentiële klanten bewust te maken van je bedrijf. Dit kan gebeuren lang voordat de klant klaar is om te kopen door gewoon zichtbaarheid voor je merk te creëren en vroeg contact te leggen.

Inbound marketing maakt gebruik van veel zogenaamde ‘pull’-strategieën om de zichtbaarheid van je merk te vergroten en leads te genereren. Deze strategieën omvatten SEO (search engine optimisation), blogs, content marketing, social media promoties en evenementen.

Aan de andere kant is conversatiemarketing zo’n beetje wat de naam zegt – het is het tot stand brengen van een conversatie op meerdere kanalen met je klanten. Deze conversatie vertelt je klanten hoe, wanneer en waar ze kunnen communiceren met je bedrijf. Zowel inbound als conversational marketing zijn van nature sterk klantgericht en vullen elkaar aan.

Wat zijn de voordelen van conversational marketing?

Als conversatiemarketing effectief wordt uitgevoerd, biedt het veel voordelen voor je bedrijf. Het kan je zelfs een waardevolle voorsprong geven op je concurrenten in de markt.

 • Je leert meer over je klanten
  Praten met je klanten helpt je om meer over hen en hun behoeften en pijnpunten te leren. Dit helpt je om betere inzichten in hen te krijgen. Chatbots zijn in dit opzicht bijzonder nuttig om gebruikers 24/7 te monitoren en FAQ’s, veelvoorkomende problemen en zelfs het tijdstip van de dag vast te stellen waarop veel mensen de voorkeur geven aan interactie. Dit stelt je in staat om betere en effectievere marketingstrategieën te bedenken.
 • Het verbetert de ervaring van je klanten
  Door je betere inzichten te geven in je klanten en hun behoeften en voorkeuren, stelt conversatiemarketing je in staat om hun interactie met je te verbeteren. Je bent beter in staat om hen relevante, gerichte berichten te sturen om je communicatie en relatie met hen te verbeteren.
 • Het verbetert het genereren van leads
  Door de interactie met je klanten te verbeteren, kun je de vragen die je stelt zinvoller afstemmen – waardoor je meer bruikbare leads genereert.
 • Het verkort je verkoopcyclus aanzienlijk
  Omdat gesprekken in real time gebeuren en direct zijn, is het minder waarschijnlijk dat je leads verliest omdat potentiële klanten geïrriteerd raken door tijdvertragingen. Ze gaan snel en soepel door je sales funnel. Het effectieve gebruik van chatbots zal ook leads leiden naar de best gekwalificeerde verkopers om met specifieke klanten om te gaan, waardoor de kans op een succesvolle conversie toeneemt.

Wat is de beste conversatiemarketingstrategie?

Uw keuze voor de meest geschikte conversatiemarketingstrategie moet altijd gebaseerd zijn op je zakelijke doelstellingen en doelen. Het evalueren van het soort conversaties dat je het liefst met je klanten zou willen voeren, is een goede plek om te beginnen. Hier zijn nog een paar tips:

 • Kies de beste kanalen om op in te zetten door FAQ’s te definiëren
  Het kennen van je klanten, hun behoeften en pijnpunten zal je helpen beslissen op welke kanalen je het beste kunt inzetten. Jouw doel moet zijn om relevante informatie beschikbaar te maken voor je klanten, FAQ’s te beantwoorden, demo’s te promoten en te helpen bij het sluiten van een deal.
 • Optimaliseer en personaliseer alle interacties goed
  Het personaliseren van conversaties met je klanten (gebaseerd op inzichten die je hebt afgeleid uit hun gedrag en op welk punt van hun interactie met jou ze zich bevinden) zal je in staat stellen om hen de meest relevante content te tonen. Mensen waarderen het dat hun tijd niet wordt verspild! Dit zal je geloofwaardigheid opbouwen en je relatie met klanten een boost geven.
 • Vraag altijd om feedback
  Feedback van je klanten en potentiële klanten is goud waard! Het is van onschatbare waarde voor het ontwikkelen van de meest effectieve conversatiestrategie voor je bedrijf, maar ook voor het benadrukken van zwakke punten en gebieden die verbetering behoeven.

Hoe conversatiemarketing te maximaliseren

 • Beslis op welke kanalen je je conversaties wilt laten plaatsvinden
 • Implementeer je conversatiemarketingstrategie door de beste pagina’s te kiezen voor interactie met bezoekers
 • Kies die pagina’s die het hoogste volume van verkeer hebben om het hoogste aantal interacties te genereren en, hopelijk, het grootste aantal conversies
 • Houd conversaties simpel, vriendelijk, en vloeiend en snel