Hoe kun je klantenverificatie stroomlijnen?

Hoe kun je klantenverificatie stroomlijnen?

Klantverificatie, ook wel klantauthenticatie genoemd, is het proces waarbij geverifieerd wordt of een klant is wie hij zegt dat hij is. Dit kan op een aantal manieren, onder meer met behulp van fysieke documenten zoals paspoorten of rijbewijzen, door ze te vragen specifieke vragen te beantwoorden, of door het gebruik van digitale methoden zoals inloggegevens.

Maar, zoals we allemaal weten, zijn klanten ongeduldige wezens! Als ze hulp willen, kan het ongelooflijk frustrerend zijn als je ze dwingt door allerlei hoepels te springen om te bewijzen wie ze zijn voor ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. In dit artikel bekijken we de voordelen van klantverificatie, en hoe je het proces kunt stroomlijnen om het voor je klanten zo pijnloos mogelijk te maken.

Wat is klantverificatie?

Klantverificatie is een proces dat gebruikt wordt om te verifiëren of de verstrekte klantinformatie juist is. Dit is belangrijk voor bedrijven die online producten en diensten aanbieden, want het helpt om identiteitsdiefstal en fraude te voorkomen. Bovendien kan klantverificatie bedrijven helpen bij het naleven van overheidswetten en -voorschriften.

Uiteindelijk helpt dit proces om de risico’s en kosten in verband met frauduleuze activiteiten te verminderen. En als je bijvoorbeeld leeftijdsbeperkende producten verkoopt, zoals alcohol of tabaksproducten, kan klantverificatie je helpen te controleren of je klanten meerderjarig zijn.

Hoe verifieer ik mijn klanten?

Er zijn een paar verschillende manieren om je klanten te verifiëren. De meest gebruikelijke methoden zijn het gebruik van klantgegevens, verificatie via sociale media, en telefonische verificatie.

Klantgegevens zijn de informatie die een klant verstrekt wanneer hij zich voor je dienst aanmeldt, zoals zijn naam, adres, en geboortedatum. Deze informatie kan met openbare gegevens gecontroleerd worden om na te gaan of ze juist is.

Verificatie via sociale media houdt in dat het sociale media profiel van de klant gebruikt wordt om zijn identiteit te verifiëren. Dit kan door de klant te vragen in te loggen met zijn sociale media account, of door na te gaan of er gegevens zijn die overeenkomen met het account van de klant.

Telefonische verificatie is een andere veelgebruikte methode, en houdt in dat je een code naar het telefoonnummer van de klant stuurt en hem vraagt die in te voeren voor hij toegang krijgt tot je dienst.

Voordelen van klantenverificatie

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het verifiëren van de identiteit van je klanten, zoals het verminderen van het risico op fraude en gegevensinbreuken, en het vergroten van het vertrouwen van de klanten in je bedrijf. Het verifiëren van de identiteit van je klanten kan je helpen om te voldoen aan de anti-witwas voorschriften. En als je internationale klanten hebt, kan het verifiëren van hun identiteit helpen om grensoverschrijdende fraude te voorkomen.

Hoe je klantverificatie kunt stroomlijnen

Hoe minder ingewikkeld je proces van klantverificatie is, hoe beter! Er zijn een aantal manieren waarop je het proces van klantverificatie kunt stroomlijnen, waaronder:

  • Een keuze aan authenticatiemethoden aanbieden: Je klanten een keuze van authenticatiemethoden aanbieden (bv. paspoort, rijbewijs, online bankieren login) kan helpen om het proces voor hen gemakkelijker te maken. Bedenk dat als je klanten in verschillende landen hebt, je meertalige klantenservice zult moeten bieden als ze hulp nodig hebben.
  • Digitale methoden gebruiken: Het gebruik van digitale methoden, zoals inloggegevens voor online bankieren, kan zowel voor jou als voor je klant sneller en handiger zijn. Bovendien kan het helpen om het risico op fraude te verkleinen. Als je online bedrijf nog klein is, kun je overwegen om klanten de mogelijkheid te bieden om in te loggen met een derde partij zoals Google of Facebook. Zo kun je gebruik maken van veel robuustere beveiligingsfuncties dan je je alleen zou kunnen veroorloven.
  • Verificatie op basis van kennis: Je klanten specifieke vragen stellen over hun identiteit kan helpen het proces te stroomlijnen en efficiënter te maken. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen hun telefoonnummer, e-mail adres, of geboortedatum te bevestigen. Probeer vragen te vermijden waarop de klant waarschijnlijk het antwoord niet uit het hoofd weet, zoals hun rekeningnummer.
  • Twee-factor of multi-factor authenticatie: Het gebruik van twee-factor of meer-factor authenticatie kan helpen om de authenticatie van je klanten veiliger te maken. Dit gebeurt meestal door twee of meer authenticatiemethoden te combineren, zoals een wachtwoord en een code die naar de mobiele telefoon of het e-mailadres van de klant wordt gestuurd. Dit is een geweldige manier om identiteitsdiefstal te voorkomen, want zelfs als iemand erin geslaagd is een van de wachtwoorden van je klant te bemachtigen, zal hij zonder de tweede factor geen toegang tot je dienst kunnen krijgen. En omdat de meeste moderne consumenten hun telefoon toch al de hele tijd bij zich hebben, is het een snelle en eenvoudige manier om een extra beveiligingslaag toe te voegen aan het authenticatieproces van je klanten.
  • Zorg ervoor dat ze gemakkelijk hulp kunnen krijgen als ze vastlopen. Als een klant in enig stadium van het verificatieproces hulp nodig heeft, moet het voor hem eenvoudig zijn om hulp te krijgen. Een van de beste manieren om dit te doen is door een live chat functie op je website aan te bieden, zodat ze in real time begeleiding kunnen krijgen.

Uiteindelijk is het de bedoeling om het verificatieproces voor je klanten zo snel en gemakkelijk mogelijk te maken. Door een keuze van verificatiemethoden aan te bieden, digitale methoden te gebruiken, en het proces te ondersteunen met een uitmuntende klantenondersteuning, kun je helpen om het proces zo pijnloos mogelijk te maken.