Webcare onder de knie krijgen: best practices voor het contact met je klanten

Webcare onder de knie krijgen: best practices voor het contact met je klanten

In de huidige markt zijn sociale media een belangrijk kanaal geworden voor bedrijven om met hun klanten in contact te komen. Reageren op vragen van klanten op sociale media is een cruciaal onderdeel van elke klantenservicestrategie. Het zorgt niet alleen voor klanttevredenheid, maar bouwt ook merkreputatie op, bevordert loyaliteit en biedt een concurrentievoordeel.

Om ervoor te zorgen dat je je sociale media-interactie met je klanten optimaliseert, is het cruciaal om best practices te volgen. Deze kunnen bestaan uit het regelmatig monitoren van je sociale mediakanalen, het snel reageren op vragen van klanten, het personaliseren van je antwoorden en het verstrekken van nuttige en relevante informatie. Lees verder om erachter te komen hoe!

Best practices voor het reageren op vragen van klanten op sociale media

Hieronder volgen enkele aanbevolen technieken voor het afhandelen van vragen van klanten op sociale media:

 • Jouw team moet de sociale mediakanalen regelmatig in de gaten houden. Het is een niet te missen manier om de vinger aan de pols van je doelgroep te houden!
 • De klanten van tegenwoordig verwachten snelle reacties op sociale media, dus het is belangrijk om snel te reageren, idealiter binnen een uur.
 • Als je reageert op vragen van klanten, moeten je klantenservicemedewerkers behulpzaam, empathisch en begripvol zijn. Erken de bezorgdheid van klanten en laat zien dat je het belangrijk vindt om hun problemen op te lossen.
 • Je toon op sociale media moet vriendelijk en professioneel zijn. Vermijd het gebruik van jargon of overdreven informele taal.
 • Zorg voor behulpzame en nauwkeurige oplossingen voor vragen van klanten. Als je medewerkers onzeker zijn over het antwoord, zouden ze de klant moeten laten weten dat ze het zullen onderzoeken en zo snel mogelijk contact met hen zullen opnemen.
 • Waar mogelijk zou je team de antwoorden aan de klant persoonlijk moeten maken door de naam van de klant, zijn geschiedenis en zijn specifieke vraag te gebruiken.
 • Als het probleem meer diepgaande discussie en aandacht vereist, zou je team het gesprek offline moeten voeren. Geef de klant een telefoonnummer of e-mailadres waar hij je rechtstreeks kan bereiken.
 • Volg altijd op en ga door na het oplossen van een probleem. Zorg ervoor dat de klant tevreden is met het resultaat, en dat alle gedane beloften zijn nagekomen.
 • Zorg er altijd voor dat je klantenservicemedewerkers opgeleid en gekwalificeerd zijn om accurate, nuttige en relevante informatie te verstrekken. Gezwam is gewoon niet goed – het zal zeker de meest standvastige klant irriteren!
 • Ga professioneel om met negatieve feedback door de klant te bedanken voor zijn inbreng en het op te vatten als een waardevolle leermogelijkheid.
 • Gebruik sjablonen en ‘canned responses’ oordeelkundig. Ze hebben een plaats in de klantenservice omdat ze tijd besparen en voor consistentie zorgen. Maar ze moeten afgestemd zijn op de specifieke situatie van de klant, en mogen de interactie nooit robotachtig en onpersoonlijk laten aanvoelen. Breng ze in evenwicht met echte, empathische menselijke interactie met je behulpzame teamleden.

Gerelateerde content: De 7 voordelen van klantenservice via sociale media

Tips voor het beheer van grote hoeveelheden vragen van klanten

Het beheren van grote hoeveelheden vragen van klanten kan een uitdagende taak zijn, maar hier zijn enkele tips om dat efficiënt te doen:

 • Geef prioriteit aan dringende vragen die onmiddellijke aandacht vereisen, zoals productdefecten, factureringsfouten of dringende verzoeken om hulp. Door dit te doen kun je ervoor zorgen dat de meest dringende zorgen van de klant het eerst worden aangepakt.
 • Gebruik automatiseringstools zoals chatbots en autoresponders om snelle, geautomatiseerde antwoorden te geven op veelvoorkomende vragen. Dit zal ook de werkdruk van je klantenserviceteam verminderen.
 • Maak een goed ontworpen FAQ-sectie op je website om klanten te helpen zelf antwoorden te vinden op veelvoorkomende vragen. Dit vermindert de hoeveelheid telefoontjes die je team moet afhandelen, terwijl je er toch voor zorgt dat je klanten de hulp en informatie krijgen die ze nodig hebben.
 • Stel duidelijke reactietijdverwachtingen op, zodat klanten bij vragen weten hoe lang ze moeten wachten. Door de verwachtingen van de klant te managen, verminder je de frustratie als een onmiddellijk antwoord niet mogelijk is.
 • Train je klantenserviceteam om grote hoeveelheden vragen effectief af te handelen. Dit omvat training in het stellen van prioriteiten en het effectieve gebruik van automatiseringstools. Ook zouden je medewerkers moeten leren hoe ze klanten hoogwaardige, persoonlijke antwoorden kunnen geven.

Gerelateerde content: Hoe Twitter te gebruiken voor klantenondersteuning

Voordelen van het uitbesteden van webcare

Als je niet het personeel, de tijd of de middelen hebt om al je vragen over sociale media intern af te handelen, dan kan uitbesteding de beste optie zijn. Er zijn verschillende belangrijke voordelen aan het uitbesteden van deze uitdagende en vitale functie, waarvan niet de minste kosteneffectiviteit is.

Een intern team aanwerven, opleiden en managen tot de noodzakelijke hoge standaard is duur! Het uitbesteden van je webcare aan ervaren, goed toegeruste aanbieders zoals Digital Customer Care Company kan je tijd, geld en stress besparen! De gespecialiseerde expertise van onze getrainde webcaremedewerkers zorgt voor efficiënte en effectieve ondersteuning van je bedrijf.

Onze gevestigde infrastructuur betekent dat we de grote hoeveelheden vragen die sociale mediaplatforms vaak genereren efficiënt kunnen verwerken. We bieden je ook 24/7 beschikbaarheid, zodat je klanten de ondersteuning krijgen die ze verwachten. En als je klanten over de hele wereld hebt, kunnen we je meertalige ondersteuning bieden, zodat je klanten ondersteuning krijgen in de taal van hun voorkeur.

We moeten benadrukken dat het uitbesteden van jouw belangrijke webcarefunctie aan de juiste, gerenommeerde en ervaren contactcenter van vitaal belang is om ervoor te zorgen dat jouw klanten hoogwaardige en efficiënte ondersteuning krijgen. Neem contact op voor meer informatie.

Tags: